luni, 10 ianuarie 2011

Varza super calita!

Pentru ca aveam o pofta legendara de varza calita, mi-am pregatit cu premeditare urmatoarele ingrediente care azi n-au mai putut suporta dureroasa separe si s-au reunit in cel mai indecent mod in oala mea de ciorba.

Carevasazica:

1 varza meseriasa (vun kil asa), murata clasic cu apa si sare, fara otet, da?! A mea a fost de la magazinu bulgaresc :D. Spre suprinderea mea placuta borcanu de 2l s-a dovedit a avea de fapt frunze atent infasurate si nu o capatana de varza cum banuisem, deci se-anunta un viitor apropiat sarmalos.

kaizer, vo 250g - sa aibe un raport fair play de sunca cu carne de fifty-fifty

un carnat unguresc teapan (la propriu, din ala mai uscat adica)

cimbru romanesc de preferat, dar merge si thyme, tymian sau ce-o mai fi

husturoi local (nu vrajeala din china)

o ceapa rosie mai micuta (sau jumate dintr-una mai mare), da nu tuseste nici cu d-aia standard

suc de rosii, vo 200ml, ceva bunut, nu bulion penal, da? eu avui unu italian


Desi ingredientele sunt deja in apogeul expectativ, rezervati ceva timp pentru desalinizarea verzei, proces care poate avea loc in aceasi oala in care va si fierbe. Cam 30 min cu 2-3 schimbari de apa pe parcurs should do.

Mai intai se taie ceapa, fara pretentii prea mari de marime, kaizeru - paralelipipedic (asa cat sa se simta la dinte cat de cat considerand ca se mai si topeste) si se zvarle intr-o oala incapatoare impreuna cu niste usturoi, tocat si el, vo 3 catei.

In functie de cata grasime are kaizeru se poate decide adaugarea a niste ulei in oala sau nu. Oricum un piculet de ulei acolo nu strica.

Varza daca nu e deja ferfenita, se ajuta sa devina prin tocare, of cors nu foarte ferfenita ca nu se mai intelege nika de ea, fasii de 1-2cm taiate apoi transversal.

Dupa vo 10 min de calire sau dupa ce se mai topeste grasimea, se baga varzetu si se amesteca relativ continuu.

Dupa inca vo 15-20 min, varza tre sa fi mai scazut si sa se fi uscat, deci e momentul s-o ostoim cu niste suc de rosii (ar merge unu mai dulceag asa, din rosii d-alea de crapa de coapte - daca is disponibile se baga direct rosiile!)

Se baga si carnatu unguresc taiat feliute subtirele spre final alaturi de cimbru, piper proaspat macinat daca se poate si vo 2 catei de usturoi tocmai feliati.

Se mai amesteca apoi vo 5 minute, cu grija sa nu lesinati de la aromele incredibile in curs de degajare.

Euforia degajata de miresme, tinuta sub control, poate fi folosita la realizarea unei mamaligi extatice, numa buna sa introduca continutul oalei vecine.

Unii ar zice ca mamaliga n-are gust, in schimb tocmai subtilitatea dulcica a ei, in combinatie cu acreala atat de romaneasca a verzei, imbogatita cu infuzii de afumatura si usturoiere fac un fel de mancare care re-ordoneaza, cel putin momentan, ordinea placerilor umane :p

Ah, si bineinteles pentru un efect garantat mai intepator, un ardeias iute si o berica, daca se poate ceha!

Cheers!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu